Podnikání je risk. Jak můžete prodělat?

Asi každého z nás to v práci alespoň občas pěkně štve a na mysl nám přichází myšlenka, jestli by nebylo lepší začít pracovat takzvaně na sebe. Vždyť otevřít si kavárnu, restauraci nebo obchod přeci nemůže být nic těžkého. A představa, že se díky tomu už navždy zbavíme nevrlého šéfa a otravných kolegů, je tak lákavá! Na druhou stranu má ale vlastní podnikání i své stinné stránky a nese s sebou i mnoho rizik. Tím největším je asi riziko finanční. Na neúspěšném podnikání totiž můžeme velmi rychle prodělat veškeré své úspory.

Ať už se rozhodneme pro jakýkoliv druh podnikání, musíme počítat s tím, že do našeho projektu budeme muset na začátku vložit nemalou finanční částku z vlastní kapsy. Než se totiž kavárna nebo bar „rozběhne“, může to trvat několik měsíců, v horším případě i let. Do té doby můžeme považovat za úspěch už to, že si podnik dokáže sám vydělat na svůj provoz a my jej nemusíme dotovat z jiných zdrojů.

Každé podnikání je svým způsobem risk a dobrodružství, a proto je tato činnost určena spíše pro silnější povahy. Člověk, který se do vlastního podnikání rozhodne pustit, by měl být také velmi odolný vůči stresu a měl by mít velmi dobré organizační schopnosti, aby se z jeho podniku za chvíli nestal jeden velký zmatek.

Každý budoucí podnikatel by měl také velmi pečlivě zvážit případná pro a proti svého podnikatelského záměru, aby tak co nejvíce snížil riziko budoucího neúspěchu. Pokud jste dočetli až sem a stále o podnikání uvažujete, máme pro vás přehled podnikání, na kterých můžete při neopatrnosti opravdu hodně prodělat.

Bar nebo kavárna

Barů a kaváren je u nás požehnaně, a možná i proto je to jedna z prvních věcí, které nás při vymýšlení vlastního podnikání napadnou. Vždyť pít alkohol a chodit na kávu budou lidé přeci pořád. Ale pozor. Právě to je poměrně nebezpečný omyl. Barů a kaváren je u nás sice mnoho, ale zdaleka ne všechny jsou hojně navštěvované a tím i výdělečné. Konkurence v této oblasti je opravdu velká, a tak je velmi důležité důkladně si promyslet, čím se právě váš podnik bude lišit od těch ostatních a čím si získá své zákazníky. V případě baru to může být třeba široká nabídka míchaných nápojů, u kavárny zase domácí dorty a koláče. Hlavně být jiný, než těch deset dalších kaváren v okolí.

Restaurace

U restaurace je situace podobná jako u kaváren a barů. Konkurence na trhu je veliká a organizace takového podniku není vůbec jednoduchá věc. A jak ukázal například pořad Ano, šéfe, rozhodně ne každý je schopný provozovat takové podnikání úspěšně. Velmi důležité jsou v tomto případě znalosti oboru a také lidé, kterými se ve svém podniku obklopíte. Bez špičkového kuchaře totiž špičkovou restauraci nevybudujete. Musíte se správně rozhodnout také v případě volby kuchyně, kterou budete nabízet. Vždy je lepší plně se soustředit na jeden typ, nežli mít od každého trochu.

Ubytování

Tato oblast nabízí poměrně široké možnosti zisku. Můžete si otevřít hotel anebo jen pronajímat několik pokojů ve vašem domě. I zde ale záleží na tom, jaké služby budete schopni svým klientům poskytnout. Pokud se rozhodnete vybudovat pětihvězdičkový hotel, ve kterém budou mít vaši hosté k dispozici bazén i golfové hřiště, můžete se sice v budoucnu dočkat vysokých výdělků, ale čekají vás také velice vysoké počáteční investice a roky tvrdé dřiny. Pokud ale bydlíte v oblasti, kde kvete cestovní ruch a okolí vašeho domu má co nabídnout, můžete to podnikání začít skromněji a například přestavět jedno patro vašeho domu na apartmán, který budete pronajímat. Investice nebudou tak vysoké a vy alespoň zjistíte, jestli se pro vás podnikání vůbec hodí dříve, než se pustíte do nějakých větších projektů.

Každé podnikání je risk a bohužel neexistuje žádný stoprocentně spolehlivý způsob, jak se vyhnout neúspěchu. Proto nám nezbývá než vám popřát pevné nervy a hodně štěstí.